• +385 92 131 0415
  • info@konovizija.com.hr

Format natjecanja

Konovizija se sastoji od finalne večeri i, ovisno o broju prijava, polufinalne večeri. Broj natjecatelja na finalnoj večeri Konovizije je 16, a odlukom Organizacijskog odbora se može smanjiti ili povećati na maksimalno 18.

U slučaju većeg broja prijavljenih natjecatelja Organizacijski odbor donosi odluku o održavanju polufinalne večeri ili sam izabire maksimalno do 18 natjecatelja koji će nastupiti u finalu.

Ako se održava polufinalna večer ovisno o ukupnom broju prijavljenih natjecatelja Organizacijski odbor odlučuje o broju mjesta i sela čiji je predstavnici, sukladno rezultatu s prethodne Konovizije, imati osigurano mjesto u finalu. Organizator može dati i "wild card" određenom izvođaču/ima za direktan nastup u finalu neovisno o rezultatu na prethodnoj Konoviziji ukoliko određeni broj mjesta, koji bi rezultatom izborili mjesto u finalu, nemaju svog predstavnika.

Konačnim redoslijedom na polufinalnoj večeri popunit će se preostala mjesta za finalnu večer. Redoslijed izvođača odlučuje se ždrijebom.

Natjecatelji

Pravo nastupa na Konoviziji imaju sljedeća mjesta i naselja: Brotnice, Cavtat, Čilipi, Duba Konavoska, Dubravka, Dunave, Drvenik, Đurinići, Gabrile, Gruda, Jesenice, Karasovići, Komaji, Kuna Konavoska, Lovorno, Ljuta, Mihanići, Mikulići, Močići, Molunat, Obod, Pavlje brdo, Pločice, Poljice, Popovići, Pridvorje, Radovčići, Stravča, Šilješki, Uskopje, Vitaljina, Vodovađa, Zastolje i Zvekovica.

Organizacijski odbor može dopustiti pravo nastupa maksimalno jednog gostujućeg mjesta na Konoviziji koje se natječe po istim pravilima.

Svako mjesto može imati isključivo jednu izvedbu. Natjecateljsku izvedbu čine jedan do maksimalno tri izvođača. Natjecatelj mora biti stanovnik mjesta, rodom iz mjesta, da mu je jedan od roditelja porijeklom iz mjesta koje predstavlja ili da je obiteljski vezan za mjesto.

U slučaju da je izvedba duet ili trio, minimalno jedan od natjecatelja mora ispunjati navedene uvjete. Natjecatelji moraju biti punoljetni, a maloljetni članovi mogu nastupiti samo kao pratnja punoljetnom natjecatelju.

Natjecatelji se sami prijavljuju, ili nastupaju po pozivu Organizacijskog odbora. U slučaju većeg broja prijava iz istog mjesta prednost ima natjecatelj koji nije nastupao na Konoviziji, a odluku o konačnom natjecatelju donosi Organizacijski odbor. Organizacijski odbor odluku o predstavniku nekog mjesta može prepustiti i trećoj stani.

Pobjednik Konovizije nema pravo nastupa na natjecanju iduće godine.

Izvedbe

Natjecatelji izvode već postojeće domaće ili strane izvedbe po vlastitom izboru koje su premijeru imale minimalno mjesec dana prije Konovizije. Ako Organizacijski odbor smatra da izvođenje neke pjesme narušava ugled Konovizije može ne dopustiti izvođenje iste.

Izvođenje vlastitih pjesama, kao i pisanje pjesama posebno za Konoviziju, te izvođenje istih, nije dozvoljeno.

Izvedbe se izvode uz glazbu uživo, a izvedba ne smije biti duža od četiri minute. Ako je originalna verzija pjesme duža od četiri minute, njezina će se izvedba prilagoditi da zadovoljava pravilo o maksimalnoj dužini trajanja.

Više natjecatelja ne može izvoditi istu pjesmu. U slučaju da dva ili više natjecatelja želi nastupiti s istom pjesmom prednost ima onaj čije je mjesto bilo bolje plasirano na prethodnoj Konoviziji.

Glasanje i određivanje pobjednika

O pobjedniku, kao i rezultatima natjecanja, odlučuje žiri sastavljen od po jednog predstavnika iz svakog mjesta i naselja iz kojih dolaze natjecatelji. Članove žirija određuje Organizacijski odbor koji se u izboru članova žirija može savjetovati s natjecateljima i/ili stanovnicima mjesta i naselja.

U polufinalnoj večeri, ukoliko se održava, glasaju samo predstavnici žirija mjesta i naselja koji sudjeluju u polufinalnoj večeri. U finalnoj večeri glasaju samo predstavnici žirija mjesta i naselja koji sudjeluju u finalnoj večeri.

Predstavnici žirija se pri glasanju mogu savjetovati sa stanovnicima svojih mjesta i naselja, a kontakt s izvođačima je zabranjen.

Vodeći se izvedbom pjesme, glasovnim mogućnostima i scenskim nastupom, članovi žirija prema vlastitom mišljenju bodove, od 1 do 12, daju desetorici natjecatelja. Sa 12 bodova član žirija nagradit će najbolju izvedbu po njegovom mišljenju; sa 10 bodova drugu najbolju izvedbu po njegovom mišljenju; s 8 bodova treću najbolju izvedbu po njegovom mišljenju; sa 7 bodova četvrtu najbolju izvedbu po njegovom mišljenju, itd. po jedan bod razlike sve do 1 bod kojeg će član žirija dodijeliti desetoj najboljoj izvedbi po njegovom mišljenju.

Svaki član žirija ispunja dva primjerka glasačkog listića te ih predaje predstavniku Organizatora, radi kontrole, nakon čega više nije moguće mijenjanje glasova. Jedan primjerak glasačkog listića predstavnik Organizatora vraća članu žirija netom pred čitanje svojih glasova.

Članovi žirija čitaju svoje glasove redoslijedom kojim su nastupali izvođači.

Pobjednik natjecanja je natjecatelj dobio najviše glasova. U slučaju jednakog broja glasova bolje plasiran je onaj tko je dobio najviše maksimalnih bodova. U slučaju izjednačenosti i kod kriterija maksimalnih bodova, prednost će imati natjecatelj s više dodijeljenih 10 bodova, nakon čega se u slučaju daljnje izjednačenosti gleda tko ima više dodijeljenih 8 bodova, i tako dalje sve do 1 bod. U slučaju izjednačenosti u svim segmentima Organizacijski odbor može odlučiti tko će imati prednost, osim u slučaju pobjednika kada se pobjednikom proglašavaju oba natjecatelja.